Τα πεφταστέρια θα πέφτουν σε κύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Γη συναντά στην πορεία της σωματίδια σκόνης από τις ουρές δύο κομητών. Πρόκειται για τους Ωριωνίδες, κληρονομιά από το πέρασμα του κομήτη του Χάλεϊ, αλλά και τη βροχή διαττόντων που προκαλεί για πρώτη φορά η διάλυση του κομήτη του Ελένιν.
Ο μικρός κομήτης Ελένιν ήταν άγνωστος στους αστρονόμους μέχρι την αναγνώρισή του το 2010 από τον Ρώσο ερασιτέχνη αστρονόμο Λέονιντ Ελένιν.
Έγινε περισσότερο γνωστός λόγω της εμπλοκής του σε ένα σενάριο για το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με το οποίο η Γη θα καταστρεφόταν λόγω της ευθυγράμμισής της με τον Ελένιν και άλλα σώματα.
Τον περασμένο Αύγουστο, η κοσμική χιονόμπαλα, άρχισε να διαλύεται όταν χτυπήθηκε από ηλιακή καταιγίδα.
Με τη θερμοκρασία του να συνεχίζει να ανεβαίνει καθώς πλησίαζε τον Ήλιο, ο κομήτης έσπασε τελικά σε μικρά κομμάτια στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε στο Space.com ειδικός του προγράμματος Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA (NEO).
Η NASA εκτιμά ότι η Γη πλησιάζει στην ελάχιστή απόστασή της από τα συντρίμμια του Ελένιν 16 Οκτωβρίου. Σωματίδια του τέως κομήτη ενδέχεται να καούν στη γήινη ατμόσφαιρα, το σόου όμως δεν αναμένεται να είναι φαντασμαγορικό.
Πιο εντυπωσιακό, αν και όχι θεαματικό, θα είναι το φαινόμενο που άφησε κληρονομιά ο κομήτης του Χάλεϊ.
Όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, σωματίδια του κομήτη θα βρεθούν στην πορεία της Γης και θα γίνουν ορατά ως οι Ωριωνίδες.
Η βροχή ονομάζεται έτσι επειδή τα πεφταστέρια μοιάζουν να πηγάζουν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ο οποίος ανατέλλει γύρω στις 23:00 το βράδυ στον ανατολικό ουρανό και φτάνει στο ζενίθ γύρω στις 5:00 τα ξημερώματα.
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 22 Οκτωβρίου 2011, συνεχίζεται όμως για αρκετές ημέρες πριν και μετά.
Στη διάρκεια των Ωριωνίδων «βρέχει» συνήθως 20 με 25 διάττοντες την ώρα, οι οποίοι όμως δεν είναι εξαιρετικά φωτεινοί και δύσκολα γίνονται ορατοί από τις πόλεις.
Οι Ωριωνίδες θα επιστρέψουν του χρόνου, ενώ η σκόνη του Ελένιν δεν θα ξαναεμφανιστεί τα επόμενα 12.000 χρόνια.
άρθρο από : http://nea-news.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου